Allerjik Rinitlere Eşlik Eden Hastalıklar

Allerjik konjunktivit

Gözün ön kısmını ve göz kapaklarının iç kısmını örten zar tabakasının allerjisidir. Gözlerde kızarıklık, yanma, batma, şişlik ve gözyaşı salgısının artması gibi şikayetlere neden olur. Mevsimsel allerjik rinitlerle birlikte sık görülmekle birlikte, diğer rinit türlerinde de konjunktivit olabilir.
 

Sinüzit
Yüz kemikleri arasında bulunan ve sinüs adı verilen boşlukların iltihabıdır. Sinüs duvarlarında ve kanallarında allerjiye bağlı olarak oluşan ödem ve daralmalar sinüzit gelişimine neden olmaktadır. Tekrarlayan sinüzitlerde neden olarak allerjinin araştırılması gereklidir.

Orta kulak iltihabı

Orta kulak boşluğu ve geniz arasında östaki borusu adı verilen kanalın, allerjiye bağlı ödem nedeniyle tıkanması, orta kulakta sıvı birikimine ve iltihablanmalara neden olur. Özellikle okul çağı çocuklarda önemli bir problemdir. Çünkü allerjiye bağlı işitme azalmaları çocuğun okul performansını belirgin olarak etkilemektedir. kulak anatomisi

Nazal polip
Hem allerjik hem de allerjik olmayan rinitlerle birlikte olabilen bir hastalıktır. Burun ve sinüslerin içini döşeyen mukozadan büyüyen, üzüm benzeri yumuşak doku kitleleridir. Cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra bile tekrarlama riski yüksektir. Polip olan hastalarda allerji varlığı araştırılmalıdır.

 

Astım
Allerjik rinit hastalarının yaklaşık yarısında allerjik astım şikayetleri de vardır. Hatta astım şikayetleri çok belirgin olmasa bile, hastaların önemli bir kısmında akciğer hava yollarında, allerjenlere ve irritan maddelere karşı aşırı cevaplılık vardır.

Allerjik rinitin etkili bir şekilde tedavi edilmesi, akciğer şikayetlerinin ortaya çıkmasını ve bir görüşe göre de astım gelişmesini önlemektedir. Bu nedenle allerjik riniti olan hastalar astım yönüyle ayrıntılı olarak araştırılmalıdır.

       Uyarı: Bu sitedeki yazılar tamamen bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Tedavi amaçlı kullanılamaz.
       Copyright: 2010 AllerjikRinit.com, Tasarım: Dr.Rıza Eröksüz